Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Κυριακή 10 Απριλίου: Περίπατος στην Αθήνα του 19ου αιώνα

 


Περίπατος στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Την Κυριακή 10 Απριλίου Ιανουαρίου στις 11 πμ, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute σας καλούν σε έναν περίπατο -ταξίδι στον χρόνο με καλεσμένη τη συγγραφέα Νάντια Γεωργακοπούλου, με αφορμή το βιβλίο της «Επιστροφή στη νέα Αθήνα» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

"...Η νέα Αθήνα γεννήθηκε από μία παγκόσμια νεοκλασική και ρομαντική έξαρση, ως ένα δυναμικό εγχείρημα που παρομοιάζεται από μεγάλους στοχαστές με εκείνο της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε ως ένα στοίχημα επιτυχίας και πορεύτηκε μέσα από τις πολλές αναταράξεις του 19ου αιώνα με μεγάλα οράματα αλλά και προσαρμοστικότητα. Ο 19ος αιώνας έχει πολλές πτυχές – ελπίδα, μελαγχολία, επανάσταση, ναρκισσισμό, φαντασμαγορία, κατανάλωση, καταστολή, πρόοδο, καταστροφή. Για την Ελλάδα κλείνει με καταστροφή, που τελικά ξανάγραψε όλη την ιστορία του θετικού και μεγάλου εγχειρήματος της νέας Ελλάδας και της νέας της πρωτεύουσας. Κι επίσης, σαν να φίμωσε όλες εκείνες τις πολλές, διαφορετικές και αξιόλογες φωνές των Ελλήνων αυτής της πόλης, σαν να έσβησε τα πολλά και σημαντικά τους επιτεύγματα και σαν να μας καθήλωσε όλους εμάς τους νεοέλληνες σε μία ταυτότητα ηττημένου. Εγώ τουλάχιστον αισθάνθηκα ζωτική την ανάγκη να αποτάξω μια τέτοια ταυτότητα και ελπίζω ότι η επιστροφή στη νέα Αθήνα που προτείνω με το βιβλίο μου δικαιώνει αυτή την πόλη ως «τλημονεστάτη», όπως χαρακτηρίζεται τόσο πρώιμα από τον Μιχαήλ Χωνιάτη, τλημονεστάτη που θα πει πολύπαθη αλλά και ανθεκτική..."

Νάντια Γεωργακοπούλου στον Δρόμο της Αριστεράς


 -Ποια κτίρια αποτελούν την περίφημη «Τριλογία» του κέντρου της Αθήνας;

-Πώς συνδέθηκε η Αθήνα με το Μόναχο και τη Βιέννη;

-Ποιο ρόλο έπαιξαν οι Σίνας, Βαλιάνος και Αρσάκης;

-Ποιο κτίριο επηρεάστηκε από τη Βυζαντινή αρχιτεκτονική και τι στεγάζει σήμερα;

-Με ποιο κτίριο συνδέονται ο Συγγρός, ο Σερπιέρης και τα «Λαυρεωτικά»; 

-Που μαζεύονταν να κλάψουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι;

-Ποιο κτίριο συνδέθηκε με τη Μεγάλη Ιδέα;

-Πώς περιγράφει ο Ροΐδης τους κεντρικούς δρόμους της πόλης;   

-Τι σημαντικό έφερε στην εκπαίδευση το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν σε έναν ξεχωριστό περίπατο. Τη συγγραφέα συνοδεύει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

 

Λοιπές πληροφορίες:

Ημερομηνία: Κυριακή 10 Απριλίου 2022 στις 11.00

Σημείο Συνάντησης: Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών

Διάρκεια Ξενάγησης: 2 ώρες

Συνολική Διάρκεια Δράσης: 2 ώρες

Κόστος συμμετοχής: 12 €/άτομο

Φοιτητές, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 10€ /άτομο

Παιδιά έως 15 ετών: 8 €/άτομο (με τη συνοδεία ενηλίκου)

Συνάντηση στα Προπύλαια – γνωριμία



Από την εισαγωγή μου στη συνέντευξη για τον "Δρόμο της Αριστεράς"

 Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το βιβλίο της Νάντιας Γεωργακοπούλου «Επιστροφή στη νέα Αθήνα – Κτίρια, πρόσωπα και διαδρομές από τον 19ο αιώνα» που μας ταξιδεύει στην εποχή που η Αθήνα μεταμορφωνόταν από μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη σε πρωτεύουσα. Διαδρομές στους δρόμους της πόλης, αναζητώντας τις μνήμες, αλλά και ό,τι έχει απομείνει.

Μια σημαντική συμβολή στην ιστορία της πόλης που μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε συστηματικά, ενώ ακόμη πολλές πτυχές του πολυκύμαντου βίου της παραμένουν στο σκοτάδι. Λίγα είναι τα τόσο συγκροτημένα βιβλία όπως το παρόν, που δεν αρκούνται σε κάποιες περιγραφές και πληροφορίες, αλλά συνδέουν το καθετί και με το ιστορικό και κοινωνικό του υπόβαθρο.

Με πολλές παραπομπές τεκμηρίωσης, αλλά με γραφή που κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον, είναι ένας ιστορικός περίπατος που αξίζει –με το βιβλίο ανά χείρας– να κάνουμε και διά ζώσης.

Όλη η συνέντευξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου