Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

“Τα υπέροχα μυστικά των παραμυθιών”. Βιωματικό-διαδικτυακό εργαστήρι

 


Κυριακή 3 Απριλίου, 5- 9 μμ

«…Οι ιστορίες θέτουν σε κίνηση την εσωτερική μας ζωή, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εσωτερική ζωή είναι φοβισμένη, σφηνωμένη, στρυμωγμένη στη γωνία…

Οι ιστορίες είναι φάρμακο… Έχουν τεράστια δύναμη και δεν απαιτούν από εμάς να κάνουμε, να είμαστε, να πράττουμε. Μόνο να ακούμε. Οι ιστορίες περιέχουν το γιατρικό για να αποκαταστήσουμε ή να ξαναβρούμε τη χαμένη ψυχική δύναμη…»
Clarissa Pinkola Estes, Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους
***
Α' μέρος: Από το λαϊκό παραμύθι στον Τζιάνι Ροντάρι και Ίταλο Καλβίνο
Βιωματικές ασκήσεις για την καλύτερη γνωριμία και συνεργασία της ομάδας.
Παρουσιάζουμε ένα Λαϊκό Παραμύθι στην αυθεντική και στην αλλοιωμένη του μορφή (Σταχτοπούτα).
Τα αυθεντικά παραμύθια και ο εξωραϊσμός τους
Προσέγγιση του κόσμου των λαϊκών παραμυθιών (ανάλυση της δομής κ.α.).
Γνωριμία με τις «λειτουργίες» του παραμυθιού και τη Μαγική Τράπουλα.
Με αφορμή της «Γραμματική της Φαντασίας»: Φτιάχνοντας παραμύθια με τον τρόπο του Ροντάρι –τεχνικές και παιχνίδια για να φτιάχνουμε παραμύθια με την ομάδα ή την τάξη.
Ο Ίταλο Καλβίνο και τα παραμύθια για μεγάλους. Φτιάχνοντας ιστορίες με ομάδα ενηλίκων.
***
Β' μέρος: Το παραμύθι ως γιατρικό - στα ίχνη της Clarissa Pinkola Estes
Τα παραμύθια και οι στόχοι της ζωής μας
Ξεπερνώντας τους φόβους και τα άγχη μας
Τα παραμύθια και η απώλεια
Η δημιουργία παραμυθιών ως θεραπεία των πληγών μας
Δημιουργία παραμυθιού από τους συμμετέχοντες: "Ένα παραμύθι για τους φόβους μας"
***
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή δύο ομάδων. Η πρώτη ομάδα (προσοχή περιορισμένος αριθμός ατόμων), θα λειτουργήσει ζωντανά από το χώρο του Οσελότου και ταυτόχρονα η δεύτερη ομάδα μέσω διαδικτυακής κονσόλας live σύνδεσης, για τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο που θα προτιμήσουν τη συμμετοχή από το δικό τους χώρο.
***
Έχουμε τη χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο, που θα μας καθοδηγήσει στα μυστικά της συγγραφής.
Το εργαστήρι που δημιουργήσαμε, απευθύνεται σε υποψήφιους παραμυθάδες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και γονείς και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τη συγγραφή μέσα από τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών! Να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη δημιουργία!
- Τα παραμύθια των εκπαιδευόμενων που το επιθυμούν θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Παραμυθοκουζίνας http://paramithokouzina.blogspot.gr καθώς και στη σελίδα του Οσελότου στο Facebooκ.
***
Δίνονται σημειώσεις, βιβλιογραφία.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα σταλεί βεβαίωση συμμετοχής.
Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι την 1/4/2022 και ώρα 12μ.μ

Ο Κώστας Στοφόρος
είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής και Εκπαίδευσης ενώ γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Έχει γράψει παραμύθια, βιβλία για ενηλίκους και μια σειρά βιβλίων για γονείς. Τα τελευταία χρόνια γράφει αστυνομικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Παράλληλα συμμετέχει ως σεναριογράφος/ παρουσιαστής σε μια σειρά ντοκιμαντέρ κυρίως για ιστορικά θέματα.
Το 2018 τιμήθηκε με το Πανδωδεκανησιακό Βραβείο «Δημοσθένης Χαβιαράς» για το βιβλίο «Ο Κώδικας της Λέρου». Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), του PEN GREECE, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.).
Αρθρογραφεί τακτικά στην προσωπικό του blog: paramithokouzina
Το συγγραφικό έργο του Κώστα Στοφόρου (συνεργάτη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης http://www.ekedisy), μπορείτε να το δείτε από τη βάση της ΟΣΔΕΛ εδώ: https://bit.ly/3K5yxYd και από την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ εδώ: https://bit.ly/3HuxUpl
Δείτε λιγότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου