Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Μπουνζουδία: Η χώρα της αγάπης

 Στον δικό μας πλανήτη, που φτιάξαμε με τα παιδιά στο εργαστήριο στο Αετοπούλειο του Δήμου Χαλανδρίου, απαγορεύονται αυστηρά οι πόλεμοι.

Οι μόνες μάχες μέχρι τώρα έχουν να κάνουν με το σκάκι και τη μαγειρική. Σήμερα πάμε στο Βορρά για να γνωρίσουμε τη Μπουνζουδία, τη Χώρα της αγάπης


Η Υδρόγειος είναι έργο της Μυρτώς και της Αμύρσας Γιαννακάκη


Η Μπουνζουδία

από τη Στέλλα Ζερβούδη

 

Η Μπουνζουδία είναι μια μικρή χώρα 50 κατοίκων στο Βόρειο Πόλο.

 Οι κάτοικοί της ζουν μέσα σ’ ένα σπίτι από πάγο. Όλοι θερμαίνονται με τη δύναμη του ήλιου και του νερού. Ο πάγος δεν λιώνει ποτέ. Οι κάτοικοι φοράνε ρούχα φτιαγμένα από ένα ελαστικό ύφασμα φτιαγμένο για το κρύο. Οι ενήλικες δουλεύουν σ’ ένα εργοστάσιο στο οποίο φτιάχνουν όσα χρειάζεται η χώρα. Τα παιδιά κάνουν μάθημα και παίζουν σε μια μεγάλη παιδική χαρά μέσα σ’ ένα  ιγκλού. Για να κινηθούν έχουν  ειδικά αμάξια χιονιού. Τρώνε όλοι μαζί σε μια μεγάλη τραπεζαρία και τα σαββατοκύριακα οργανώνουν γιορτές, θεατρικές παραστάσεις, χορούς με πολλά παιχνίδια και πατινάζ.

    

Η σημαία της Μπουνζουδίας

Το μνημείο

Η Μπουνζουδία κατοικήθηκε  το 1783. Οι πρώτοι κάτοικοι έφτασαν εκεί για να χρησιμοποιήσουν τον πάγο και να τον μετατρέψουν σε ενέργεια. Φτάνοντας εκεί συνάντησαν ένα παράξενο κήτος. Είχε κεφάλι  φάλαινας και σώμα σαλαχιού.    Σύντομα κατάλαβαν ότι δεν ήταν εχθρικό και επειδή έβγαζε μια κραυγή σαν « Μπου» το ονόμασαν «Μπουζουνδία» . Όταν το κήτος πέθανε του έφτιαξαν ένα άγαλμα από πάγο και διαμάντια για να το θυμούνται. Οι επισκέπτες βλέπουν το άγαλμα στην είσοδο της Μπουζουνδίας σε μια πύλη από πάγο.

Εθνικό φαγητό: ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Υλικά:

1 κούπα αλεύρι

1 κούπα γάλα

1 αυγό

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Όλα τα υλικά στη συνταγή ξεκινάνε με το 1 και έτσι μπορείς να τη τα θυμάσαι πολύ εύκολα.

Εκτέλεση:

1. Ρίξε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψε πολύ καλά με ένα κουτάλι διαφορετικά ρίξε τα στο μπλέντερ.

2. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο ζέστανε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι και ρίχνε μία μία τις τηγανίτες.

3. Το πρωινό σου είναι έτοιμο σε 5 λεπτά!

 

Οι μήνες του πλανήτη μας είναι:

•Η Μπολασέο και έχει 12 μέρες. Μοιάζει με τον Φεβρουάριο. Δηλαδή έχουν μια γιορτή που μοιάζει με τις απόκριες. Κάθε χρόνο ψηφίζουν το αγαπημένο τους βιβλίο και φτιάχνουν στολές εμπνευσμένες από τους ήρωές τους. Τη 12η  μέρα κάνουν μια μεγάλη γιορτή και φτιάχνουν την  Μπολασέρα, ένα γλυκό που μοιάζει με τηγανίτες και το σερβίρουν με μέλι και κανέλα.

•Η Κούλα έχει 40 μέρες. Μοιάζει με το Μάιο, γιατί φυτρώνουν πολλά λουλούδια. Τότε ανθίζει και ένα ξεχωριστό λουλούδι «Το Κολοσέο». Μοιάζει σαν κρύσταλλο, μυρίζει σαν μέλι, η γύρη του είναι γαλάζια και τα φύλλα του είναι μυτερά και ασημένια. 

•Η Μουσίλια έχει 20 μέρες. Μοιάζει με τον Μάρτιο. Κάθε μέρα σχεδόν βρέχει, έχει σύννεφα, κεραυνούς και λίγες μέρες κάνει  λιακάδα. Οι κάτοικοι τότε μαζεύουν σε μεγάλες δεξαμενές το νερό τους.

•Η Γαργιατούλα έχει 15 μέρες. Μοιάζει με το Ιούνιο. Τελειώνουν τα σχολεία και όλα τα παιδιά της πόλης πάνε σε κατασκηνώσεις  μέχρι την Μπολασέο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου