Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Της πόλης μου τα παραμύθια: Μια πολύμηνη δράση που κορυφώνεται με μια ξεχωριστή περιπατητική παράσταση

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διοργάνωσαν σειρά δράσεων οι οποίες θα κορυφωθούν με  μια περιπατητική παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»
Η περιπατητική παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 6.30 μμ με αφετηρία το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
Αποτέλεσμα πολύμηνης ομαδικής εργασίας, μαζί με εμψυχωτές, παιδαγωγούς, ηθοποιούς και μουσικούς,  δημιουργούμε  δρώμενα σε τέσσερις επιλεγμένους χώρους στην Πλάκα, δρώμενα που θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία της πόλης ανά τους αιώνες.
Το ραντεβού μας με το παρελθόν της Αθήνας ξεκινά από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, ενός παλιού νεοκλασικού του 1850 στην Πλάκα που φιλοξενεί εκθέματα από την ιστορία της Εκπαίδευσης από τον 17ο αιώνα ως τις μέρες μας. Μετά θα περπατήσουμε στην οδό Τριπόδων -τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας- προς το Θέατρο του Διονύσου.
Στο Μνημείο του Λυσικράτη θα σταματήσει για λίγο η πορεία μας.
Με αφορμή το μνημείο που προσπάθησε να αρπάξει ο Έλγιν  μαζί με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά και το νεανικό ποίημα του λόρδου Βύρωνα «Η κατάρα της Αθηνάς», προσεγγίζουμε την ιστορία της πόλης μέσα από θεατρικό διάλογο και τραγούδι. Παρουσιάζουμε και το κύκνειο άσμα του μεγάλου φιλέλληνα…
Επόμενη στάση μας το σπίτι της οδού Περιάνδρου 5, όπου έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς. Εδώ στέκεται η πορεία μας με μικρό θεατρικό αναλόγιο από τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, που με τον δικό τους τρόπο ερευνούν τον λόγο, καθώς και με δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα γραπτά του ποιητή. Η νοσταλγία και η πίκρα του Παλαμά για τις χαμένες αγάπες ,η απογοήτευση και τέλος ο θάνατος του θα ενσαρκωθεί σ αυτό το τρίτο μέρος της παράστασης. Στόχος του δρώμενου και η προστασία του σπιτιού που καταρρέει εγκαταλειμμένο.
Η τελευταία στάση είναι στους Αέρηδες -το Ωρολόγιο του Κυρρήστου. Το μνημείο -υδραυλικό και ηλιακό ρολόι- ανεγέρθηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Ανδρόνικο  κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετατράπηκε σε Τεκέ των Δερβίσηδων. Εδώ η περιπατητική μας παράσταση θα ολοκληρωθεί, με ανάγνωση και απαγγελία ποιημάτων όπως το «Αδέλφια Μουσουλμάνοι» του  Τζελαλουντίν Ρουμί, του μυστικού Πέρση ποιητή και με σύγχρονα σούφικα παραμύθια, ενώ θα κορυφωθεί σε μια γιορτή, με μουσική  και εκστατικό χορό από την ομάδα « Περιδίνησις».
Ανάμεσα στις βασικές στάσεις της περιπατητικής παράστασης θα πραγματοποιηθούν σύντομα δρώμενα σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής, ταξιδεύοντας μας σε στιγμές της ισοτρίας της Αθήνας.
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ίρις Χατζηαντωνίου
Σύλληψη-Επιλογή-Σύνθεση Κειμένων: Δήμητρα Τσίγκα με τη σύμπραξη όληςτης ομάδας των παιδιών του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης
Επιμέλεια Κίνησης Μαθητών : Ευγενία Τσίγκα
Συμμετέχουν οι Ηθοποιοί: Χάρης Αγγέλου, Βαγγέλης Ρόκκος, Ίρις Χατζηαντωνίου
Στροβιλίζεται η ομάδα «Περιδίνησις»
Μουσική (νέι): Σύλβια Κουτρούλη
Αφηγητής – Οδηγός του Περιπάτου: Κώστας Στοφόρος
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη
Κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341

Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης      

                                       Θεατρικό Αναλόγιο                                                     

Τίτλος: «Όνομάτων Έπίσκεψις»

Η ομάδα μας επισκέπτεται λέξεις και εκείνες μας γνωρίζουν το οικογενειακό τους δένδρο ξεφυλλίζοντας  το λεξικό. Για κάθε έναν πρόγονο και για κάθε ένα τέκνο έχουν να μας αφηγηθούν μια ιστορία, να απαγγείλουν ένα ποίημα, ή να τραγουδήσουν ένα τραγούδι. Έτσι ακούγονται και «παίζονται» κατά περίπτωση, κείμενα από την αρχαιοελληνική, τη μεσαιωνική και την νεοελληνική γραμματεία (όπως του Αισώπου, του Πλάτωνα, του Ευριπίδη, του Απολλοδώρου, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Δ. Σολωμού, του Κωστή Παλαμά, αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη, του Γεωργίου Σεφέρη, του Νίκου Καρούζου, του Νικηφόρου Βρεττάκου, … )

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δήμητρα Τσίγκα 

                                                           (φιλόλογος –μουσικός ΠΜΓΠ)                                                                           

Σύλληψη- επιλογή- σύνθεση: Δήμητρα Τσίγκα με τη σύμπραξη όλης της ομάδας.


Στο αναλόγιο συμμετέχουν τα παιδιά: Αλιγιάννη Μαρία, Βαλάκη Σήλια, Δανίτσα Βασιλική, Δημακογιάννη Άννα, Δημητρακοπούλου Κατερίνα,  Θαλασσινού Μυρτώ, Καραϊσκάκη Μελίνα, Κεχαγιόγλου Μαντώ, Κοκαβέση Μαριάννα, Σίνος Βασίλης (γ΄ γυμνασίου),

Λίνας Χρήστος, Μόσχος Αχιλλεύς, Μπακατσιά Έλλη (Β΄λυκείου).

Στο δρώμενο συμμετέχει και η Μαριλού Κουτσονάσιου απόφοιτη του μουσικού σχολείου Παλλήνης και φοιτήτρια τμήματος θεατρικών σπουδών Ναυπλίου.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου