Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Πλήθος κόσμου στης "Πόλης μου τα παραμύθια"





Πλήθος κόσμου παρακολούθησε
την περιπατητική παράσταση στην Πλάκα

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, που έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, κατόπιν σχετικής διάκρισης από την UNESCO, διοργάνωσε σειρά δράσεων οι οποίες κορυφώθηκαν με  μια περιπατητική παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ».



Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, απ’ όπου έγινε και η εκκίνηση της περιπατητικής παράστασης με αφηγητή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο.


Περπατώντας στην οδό Τριπόδων, οι θεατές κατέληξαν στο μνημείο του Λυσικράτη, όπου οι μαθητές του Θεατρικού Αναλόγιου από το Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης, παρουσίασαν ένα δρώμενο βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, του Ε.Χ.Γονατά, του Διονύσιου Σολωμού, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη και του Άγγελου Καλογερόπουλου. Ο ηθοποιός Χάρης Αγγέλου απήγγειλε το κύκνειο άσμα του Λόρδου Βύρωνα, θυμίζοντας τη διαμονή του ποιητή στον χώρο όπου κάποτε υπήρχε η Μονή των Καπουτσίνων. Σε ιστορικά στοιχεία αναφέρθηκε ο αφηγητής…


Η επόμενη στάση της περιπατητικής παράστασης ήταν στην οδό Αφροδίτης, όπου οι μαθητές του Θεατρικού Αναλογίου απήγγειλαν απόσπασμα από τη Μενεξεδένια Πολιτεία του Άγγελου Τερζάκη που διαδραματίζεται σε αυτό το μικρό δρομάκι της Πλάκας.

Τα βήματα του πλήθους των θεατών με την καθοδήγηση του αφηγητή τους έφεραν στην οδό Περιάνδρου, στο σπίτι όπου έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.


Οι μαθητές παρουσίασαν με ξεχωριστό τρόπο αποσπάσματα από τα «Σκόρπια Φύλλα» της ζωή μου του Γεωργίου Δροσίνη και την «Ασάλευτη Ζωή» του Κωστή Παλαμά. Ο ηθοποιός Βαγγέλης Ρόκκος, με τα «Χαλάσματα» από την Ασάλευτη Ζωή, αλλά και τον «Τάφο» του Κωστή Παλαμά μετέδωσε τη μελαγχολία του ποιητή…

Τα παιδιά απήγγειλαν ακόμη στίχους από την «Πολιτεία και τη μοναξιά»  ενώ έφυγαν  σιγά -σιγά στο βάθος του δρόμου τραγουδώντας το Καλοκαίρι…

Το συγκεκριμένο δρώμενο είχε ως στόχο πέραν της προσέγγισης της ζωής του ποιητή, την ευαισθητοποίηση των θεατών ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία του σπιτιού στο οποίο έζησε και πέθανε ο Κωστής Παλαμάς. 

Η περιπλάνηση στην πόλη συνεχίστηκε και η επόμενη στάση στην οδό Σχολείου επεφύλασσε μια μουσική έκπληξη από την Σύλβια Κουτρούλη και ένα χορευτικό δρώμενο, σε συνδυασμό με την απαγγελία κειμένων από την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη και τη «Φανταστική Γεωμετρία» του Δημήτρη Γαβαλά.



Τελευταίος σταθμός, μια πλατεία πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά και τους Αέρηδες, όπου το Θεατρικό Αναλόγιο παρουσίασε το κείμενο «Τα χνάρια, Είμαστε ποτέ στ’ αλήθεια μόνοι» της Λίλης Λαμπρέλλη ενώ η Δήμητρα Τσίγκα με τη συνοδεία της Σύλβιας Κουτρούλη στο νέυ, τραγούδησε τα «Βλέφαρά μου» του Νίκου Κυπουργού, ενώ παράλληλα άρχισε ο στροβιλισμός -Δερβίσικος χορός από την ομάδα «Περιδίνησις» που συνοδεύτηκε από την απαγγελία του ποιήματος του Τζελαλεντίν Ρουμί, «Αδέρφια Μουσουλμάνοι».


Η περιπατητική παράσταση έκλεισε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα των θεατών που γνώρισαν με έναν διαφορετικό τρόπο την πόλη.

Η δράση αυτή είχε ως αρχικό στόχο τη γνωριμία με την πόλη, τη δημιουργική αφομοίωση της ιστορίας και την αξιοποίηση λογοτεχνικών θησαυρών. Δουλεύοντας για αρκετούς μήνες, η ομάδα των ηθοποιών, των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Παλλήνης, των συνεργατών του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης κατάφερε να συνεργαστεί και να παρουσιάσει αυτή την τελική παράσταση σε μια διαδρομή που αναμένεται να συνεχιστεί και με άλλες αντίστοιχες δράσεις. 

Συντελεστές

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ίρις Χατζηαντωνίου
Σύλληψη-Επιλογή-Σύνθεση Κειμένων: Δήμητρα Τσίγκα με τη σύμπραξη όλης της ομάδας των παιδιών του Θεατρικού Αναλόγιου του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης
Στο αναλόγιο συμμετείχαν τα παιδιά: Αλιγιάννη Μαρία, Βαλάκη Σήλια, Δανίτσα Βασιλική, Δημακογιάννη Άννα, Δημητρακοπούλου Κατερίνα,  Θαλασσινού Μυρτώ, Καραϊσκάκη Μελίνα, Κεχαγιόγλου Μαντώ, Κοκαβέση Μαριάννα, Σίνος Βασίλης (γ΄ γυμνασίου),
Λίνας Χρήστος, Μόσχος Αχιλλεύς, Μπακατσιά Έλλη (Β΄λυκείου).
Επιμέλεια Κίνησης Μαθητών : Ευγενία Τσίγκα
Συμμετέχουν οι Ηθοποιοί: Χάρης Αγγέλου, Βαγγέλης Ρόκκος, Ίρις Χατζηαντωνίου
Στροβιλίζεται η ομάδα «Περιδίνησις»
Μουσική (νέι): Σύλβια Κουτρούλη
Αφηγητής – Οδηγός του Περιπάτου: Κώστας Στοφόρος΄

Αποτέλεσμα εικόνας για παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου