Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Τελετή λήξης του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Ιουνίου το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι, που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Η τελετή λήξης, λόγω της βροχής, αντί της κεντρικής πλατείας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου, στην οδό Παπάγου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ...Μίμη και τη Λόλα που επισκέφθηκαν το Χαλάνδρι, έντυσαν μικρούς μαθητές με ποδιές και παρουσίασαν το δρώμενο "Το παλιό σχολείο".Οι συνεργάτες του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ζωντάνεψαν μια παλιά σχολική τάξη, διασκεδάζοντας μικρούς και μεγάλους.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραμύθια και δράσεις που υλοποιήθηκαν στο 2ο Φεστιβάλ

Το 3ο Δημοτικό Χαλανδρίου με τις εκπαιδευτικούς Τέτη Θωμά και Άννα Μαρία Γκίνη,  μοιράστηκε μαζί μας στιγμές της δημιουργίας του παρμαυθιού και ένα τραγούδι που γράφτηκε για να συνοδέψει την παράσταση που είχε σημάνει και την έναρξη της τελικής φάσης του Φεστιβάλ στις 31 Μαΐου.
Το 4ο Δημοτικό Χαλανδρίου με την εκπαιδευτικό Μαρία Φασουλάκη παρουσίασε το βίντεο με το παραμύθι που έγραψαν και δραματοποίησαν τα παιδιά του σχολείου με ήρωες ζώα, βασισμένο στην ιστορία του σχολείου τους. Το παραμύθι είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 14 Ιουνίου στον χώρο του σχολείου.


Για το Φεστιβάλ και τη συμβολή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, μίλησε η πρόεδρος του Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή.Ακολούθησε ένα παραμύθι -υπερπαραγωγή, που δημιούργησαν τα παιδιά του 7ουΔημοτικού της Νέας Ιωνίας "Parlez-vous francais?" και παρουσίασε η εκπαιδευτικόςΕλισάβετ Κρίπα. Με εξαιρετικό χιούμορ ανακαλύψαμε την ιστορία του σχολείου αλλά και τις δυσκολίες εκμάθησης γαλλικών.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μέσα από φωτογραφικό υλικό η δουλειά του 9ου Δημοτικού Χαλανδρίου την οποία είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 15 Ιουνίου στο Θέατρο της Ρεματιάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Χαλανδρίου.Η εκδήλωση έκλεισε με παιχνίδι.

Οι συνεργάτες του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με το πρόγραμμα «Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια» μας γύρισαν πίσω στα παλιά ενώ τα παιδιά ζωγράφισαν σβούρες, έπαιξαν παλιά παιχνίδια και το Φεστιβάλ έκλεισε με πολλά χαμόγελα.Την εκδήλωση παρουσίασε ο συνεργάτης του Μουσείου, συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος


Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού ήταν «Το παλιό σχολείο». Μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, έρευνα για την ιστορία των σχολείων της πόλης και συνέθεσαν τα δικά τους παραμύθια.

Η πρώτη φάση του φεστιβάλ διεξήχθη τον Μάρτιο με κύκλο σεμιναρίων σε γονείς και εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους, πάνω σε τεχνικές δημιουργίας παραμυθιού μαζί με τα παιδιά. Παρουσιάστηκαν επίσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα» και «Το παλιό σχολείο».

Σε δεύτερη φάση, ακολούθησε η δημιουργία παραμυθιών μέσα στη σχολική κοινότητα με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων της πόλης που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι εκπαιδευτικοί, αξιοποιώντας τις τεχνικές δημιουργίας παραμυθιού και μελετώντας μαζί με τους/τις μαθητές/ριες την ιστορία του κάθε σχολείου, δημιούργησαν τα δικά τους παραμύθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου