Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Στα ίχνη του Ομήρου -περιπέτεια στη Χίο"



Το κείμενο αυτό (χωρίς τις φωτογραφίες) είναι ο επίλογος που περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Στα ίχνη του Ομήρου -περιπέτεια στη Χίο" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Λίγα λόγια


Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε στο μυαλό μου ένα μαγικό σούρουπο στο Άγιο Γάλας, στο 2ο Αντάμωμα Παραμυθιού και Αφήγησης στην Αμανή, τον Ιούλιο του 2016. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αφροδίτη Χαραλαμπάκη, στον Νίκο Γεωργούλη και σε όλους τους διοργανωτές είναι μικρό.




                Συνταξιδιώτες μου εκείνες τις μέρες ήταν η Ακριβή Καλδίρη, η Νάγια Οικονομοπούλου, η Σοφία Δούρη, η Πόπη Θραψανιώτη, η Ανθή Θάνου, η Μαρία Ζουράρη και ο Γιάννης Ρασούλης. Ο παραμυθένιος κόσμος που δημιούργησαν με τις αφηγήσεις ήταν η πηγή απ’ όπου ξεκίνησε να ξετυλίγεται και η δική μου ιστορία.

               


Μαζί, πάντα στο μυαλό μου, ο Άγιος Φεβρουάριος του Δήμου Μούτση, με τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου και τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, να με οδηγεί. Εκεί που ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές, στη χρυσή κλωστή και στην κόκκινη κορδέλα στο πανηγύρι της Αγιά Μαρκέλλας σε εκείνους που τράβηξαν για Χίο και Μυτιλήνη.

                Είχε προηγηθεί ένα ακόμη ταξίδι, όταν με ομάδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης βρέθηκα καλεσμένος του Ελληνικού Σχολείου «Athena» στο Βουκουρέστι. Θέλω να απευθύνω θερμές ευχαριστίες σε όλους – σε εκπαιδευτικούς και γονείς – αλλά ιδιαιτέρως στον Ανδρέα Λασπαδάκη και στη Βάσω Μπασίνα. Οι περιπλανήσεις στην πόλη, στην ιστορία και στις γεύσεις της, έδωσαν το δικό τους άρωμα στα γραψίματά μου. Το βιβλίο Το Ελληνικό Βουκουρέστι, της Τζορτζέτα Φιλίτι (εκδόσεις Ομόνοια, Βουκουρέστι), με βοήθησε να παντρέψω την πρωτεύουσα της Ρουμανίας με τη Χίο.



                Ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο, Ο πόλεμος του Μπάιρον, του Ρόντρικ Μπίτον (εκδόσεις Πατάκη), μου έδωσε τα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ του Μαυροκορδάτου και της Μέρι Σέλεϊ. Όσα σχετικά αναφέρονται βασίζονται κυρίως σε αυτή την πηγή. Βεβαίως η ιδέα ότι ο Μαυρκορδάτος γνώριζε ήδη τον Φρανκενστάιν  πριν τη συναντήσει είναι δική μου επινόηση, όπως και όλα όσα αναφέρονται σε σημειώσεις για τη Γραμμική Β.

                Μάλλον δεν θα είχε γραφτεί τίποτα και όλα θα έμεναν ένα ωραίο σχέδιο στο μυαλό μου, αν δεν διάβαζα το Γιατί ο Όμηρος έχει σημασία, του Άνταμ Νίκολσον (εκδόσεις Ψυχογιός), που όχι μόνο με ταξίδεψε με μοναδικό τρόπο στο έργο του Ομήρου, αλλά μου ενέπνευσε την ιδέα της αναζήτησης και της ανακάλυψης μιας γραφής της Ιλιάδας παλιότερης από αυτή που μέχρι σήμερα είναι γνωστή.
                Από εκεί οδηγήθηκα φυσικά στον Μάικλ Βέντρις και στο βιβλίο που είχα συνέχεια δίπλα μου γράφοντας αυτή την ιστορία και μεταφέροντας συχνά αποσπάσματα και ιδέες. Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β – Η ιστορία του Μάικλ Βέντρις, του Άντριου Ρόμπινσον (εκδόσεις Πατάκη), είναι ένα βιβλίο που θα ήταν καλό να μη λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

                Οι Αρχαίοι Έλληνες, της Ίντιθ Χολ (εκδόσεις Διόπτρα), με βοήθησαν να δω καθαρότερα, ελπίζω, τα πράγματα. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του βιβλίου Ο Φώτης Αγγουλές, που επιμελήθηκε η Έλλη Παπαδημητρίου (εκδόσεις Κέδρος). Με βοήθησε να ανιχνεύσω τη ζωή και την προσωπικότητα του Χιώτη ποιητή, που τόσο με συγκινεί και θα ήθελα με την ιστορία μου να τιμήσω και τη μνήμη του.

                Η ατμόσφαιρα στο Συναξάρι των Καλών Δράκων, μια συλλογή με εκπληκτικά αντι-παραμύθια του Νίκου Γιαλούρη (εκδόσεις Άλφα -Πι), αποτέλεσε έμνευση για κάποια σημεία της διήγησης.

                Με την ευκαιρία, να πω για τους ανθρώπους που με έκαναν να ανακαλύψω πάλι τη Χίο εδώ και μερικά χρόνια: Ο Παντελής Καβύρης, η Βάσω Κριτάκη, η Μαρία Σαρρή και βεβαίως η Μαρία Φλάμου που στο βιβλιοπωλείο «Πυξίδα» πάντα θα σου υποδείξει ένα βιβλίο που θα σε αγγίξει.







                Εννοείται πως πινακίδες Γραμμικής Β με τμήματα της Ιλιάδας δεν έχουν βρεθεί – αν και δεν παύω να το ελπίζω. Τέλος, η σπηλιά στο Άγιο Γάλας έχει εξερευνηθεί επαρκώς και υποθέτω πως δεν υπάρχει κάποιος κρυφός θάλαμος με μυστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου