Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στο 1821

Μεγάλη χαρά σήμερα!

Μόλις κυκλοφόρησε το ειδικό τεύχος του περιοδικού "Τετράδια" αφιερωμένο στο 1821.

Όταν μου προτάθηκε να συμμετέχω και άκουσα από τον Λουκά Αξελό τα ονόματα των υπολοίπων συντελεστών, ένιωσα τιμή, αλλά και το βάρος της ευθύνης.

Δούλευα για μήνες το κείμενό μου ανατρέχοντας σε πηγές και προσπαθώντας να σκιαγραφήσω -όσο καλύτερα μπορούσα- την προσωπικότητα του Λυκούργου Λογοθέτη. Αυτό βλέπετε είναι το θέμα που διάλεξα -καθόλου τυχαία.

Θεωρώ την περίπτωση του Λυκούργου Λογοθέτη μοναδική στα χρόνια της Επανάστασης.

Όχι μόνο για τον ριζοσπαστικό λόγο και την πρακτική του, αλλά και για το γεγονός ότι κατάφερε -υπό την ηγεσία του- η Σάμος να γίνει το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που ελευθερώθηκε μόνο του... Κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες τις προσπάθειες των Τούρκων για απόβαση.

Ωστόσο ήρθε η ατυχής εκστρατεία στη Χίο για να ρίξει σκιές πάνω σε αυτόν τον ήρωα της Επανάστασης...

Και η πικρία από το γεγονός ότι η Σάμος ενώ αρχικά αποτέλεσε τμήμα του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, τελικά εξαιρέθηκε και έμεινε εκτός ελληνικής επικράτειας...

Αυτά για τη μικρή μου συμβολή.


Περισσότερα προσεχώς...

 

Στο αφιέρωμα, πλην των μελών της τριμελούς γραμματείας Λουκά Αξελού, Βασίλη Ασημακόπουλου και Δημήτρη Δεληολάνη και των μελών της Σ.Ε. του περιοδικού Ηλία Νικολόπουλου και Πέτρου Παπαπολυβίου συμμετείχαν οι: Βάσσης Λαοκράτης, Δημητρόπουλος Κώστας, Ελληνιάδης Στέλιος, ‘Ηφαιστος Παναγιώτης, Κανταρτζή Ευαγγελία, Καραμπερόπουλος Δημήτρης, Καραποστόλης Βασίλης, Καψωμένος Ερατωσθένης, Κοντογιώργης Γιώργος, Μαργαρίτης Γιώργος, Μαυρής Γιάννης, Μπιντούδης Χρήστος, Ντόστας Μιχάλης, Σκλαβούνος Γιώργος, Στοφόρος Κώστας, Τασιόπουλος Γιώργος , Τσιβάκου Ιωάννα, Φιλιππίδης Ηλίας, Φούσκας Βασίλης και Φωτιάδης Κώστας, τους οποίους τα «Τετράδια» ευχαριστούν όχι μόνο για την συμμετοχή τους, αλλά και το πνεύμα συνεργασίας και την συμβολή τους στο να συμπυκνώσουν την όλη τους επιχειρηματολογία σε λόγο τεκμηριωμένο, πυκνό και λειτουργικό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου