Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ένα "Σήμα Κινδύνου" που πρέπει να του δώσετε σημασία

 

Ένα ακόμη εξαιρετικό κείμενο από το εργαστήρι μας για τον Αντώνη Σαμαράκη στο Αετοπούλειο του Δήμου Χαλανδρίου. Το θέμα ήταν "Σήμα Κινδύνου" με αφορμή το ομώνυμο μυθιστόρημα

Συνοδεύεται κι από θαυμάσια εικονογράφηση

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

του Νίκου Μικελάκη

 

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά

 Παρακολουθείτε το βραδινό δελτίο ειδήσεων του SUN και οι τίτλοι των ειδήσεων  μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

 

ΤΡΑΓΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΑΔΥΝΑΜΗ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

Αναλυτικά οι ειδήσεις μας.

Δέκα χρόνια μετά την πανδημία του COVID19 όλος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα απειλή. Δεν έχει περάσει ένας μήνας από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στον Αμαζόνιο και ο άγνωστος νέος φονικός ιός  εξαπλώνεται ραγδαία από την Αμερική μέχρι την Ασία, την Ισλανδία, τη Νότια Αφρική και τις Ινδίες.

Στο γράφημα μπορείτε να δείτε την ανεξέλεγκτη πορεία της καμπύλη εξάπλωσης και στον χάρτη με κόκκινο σημειώνονται οι περιοχές του πλανήτη με πάνω από ένα εκατομμύριο θύματα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, όχι μόνο λόγο του ιού αλλά κυρίως των επιπτώσεων στο κλίμα και τις ζωές των ανθρώπων.

 

Αδύναμη η επιστήμη να κατανοήσει τον νέο ιό, ο οποίος καταστρέφει τους χλωροπλάστες των φυτών και τα οδηγεί στην πλήρη αφυδάτωση τους. Όταν οι επιστήμονες ένα μήνα πριν παρατήρησαν σε κάποια σημεία στα δάση του Αμαζονίου εκτάσεις να έχουν αλλάξει  χρώμα, θεώρησαν ότι αποτελεί ένα μεμονωμένο φαινόμενο λόγω της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Μέσα σε μια εβδομάδα όλος ο Αμαζόνιος «κάηκε» με τις συγκλονιστικές εικόνες που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι ο ιός εξαπλώνεται με τον αέρα και είναι ανθεκτικός στη βροχή και το χιόνι, ώστε να δικαιολογείται η τόσο γρήγορη εξάπλωσή του σε όλο τον πλανήτη. Και αν στην προηγούμενη μεγάλη πανδημία το εμβόλιο οδήγησε στην ανοσία της αγέλης και στη μείωση των θυμάτων, αυτή τη φορά ο ιός εμφανίζεται δριμύτερος και μάλλον αήττητος.

Οι προβλέψεις των επιστημών μόνο απαισιόδοξες. Επειδή προβλέπεται η πλήρης εξαφάνιση όλων των φυτών, υπάρχει η  διεθνής επιχείρηση ΝΩΕ για την ψύξη και διατήρηση υγειών καρπών απ’ όλα τα  είδη. Παράλληλα γίνονται δοκιμές φαρμάκων για την θεραπεία των φυτών, όμως παραμένουν άκαρπες, αφού η καταστροφή των χλωροπλαστών τα οδηγεί στον μαρασμό. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο ιός παραμένει ανθεκτικός και μολύνει το χώμα. Πειραματικά αποδείχθηκε ότι σε χώματα που έχουν μολυνθεί τα φυτά δεν μεγαλώνουν.

  

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας στέλνει ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» σχολίασε λακωνικά ο Υπουργός Υγείας και Περιβάλλοντος πριν εξαγγείλει τα νέα μέτρα. Βέβαιη θεωρείται η χρήση μάσκας οξυγόνου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλιώς όλος ο πλανήτης θα πεθάνει από ασφυξία…. 

«’Ελα Νίκο ξύπνα, ξεκινάει η ταινία. Τελείωσαν οι ειδήσεις….»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου