Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Περίπατος αφιερωμένος στην 28η Οκτωβρίου -Προβολή σπάνιων ντοκουμέντων

Αποτέλεσμα εικόνας για κατοχή αγγελος παπαναστασίου

Περίπατος στην Πλάκα
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Προβολή σπάνιων ντοκουμέντων:
-Η Αθήνα το 1942 μέσα από τα μάτια των Γερμανών κατακτητών

-Άγγελος Παπαναστασίου:  «Από την τραγωδία της σκλαβωμένης Ελλάδος 1941-44»
(από το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κοροδήμου)


Τη Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 11.30 το πρωί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σας προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο να γιορτάσετε την 28η Οκτωβρίου, με έναν περίπατο στα στενά της Πλάκας και κάτω από την Ακρόπολη.

Θα ανακαλύψουμε σημεία με μεγάλη ιστορική σημασία. Θα μάθουμε που βρισκόταν η καμπάνα που σήμανε την απελευθέρωση στις 12 Οκτωβρίου του 1944, ποια ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη, αλλά και για τον έρωτα που γεννήθηκε μέσα στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής.

Θα διαβάσουμε αποσπάσματα από τα βιβλία της Άλκης Ζέη και θα μάθουμε που γυρίστηκαν εμβληματικές ταινίες όπως «Οι Γερμανοί ξανάρχονται»

Θα δούμε ακόμη σε πρώτη προβολή ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την Αθήνα του 1942 γυρισμένο από Γερμανό αξιωματικό των στρατευμάτων Κατοχής, αλλά και αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κοροδήμου που περιλαμβάνει τις μοναδικές εικόνες που κατέγραψε με την κάμερά του ο Άγγελος Παπαναστασίου.

Μια ημέρα μνήμης στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για όλη την οικογένεια. 
Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.

Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά  10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο
Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341



Ο Άγγελος Παπαναστασίου

Ο Άγγελος Παπαναστασίου δεν ήταν ούτε επαγγελματίας ρεπόρτερ ούτε επαγγελματίας κινηματογραφιστής.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1896, εισήχθη νεαρό ακόμη παιδί στη Σχολή Δοκίμων Βασιλικού Ναυτικού και ξεχώρισε για το ήθος και τις ικανότητές του. Γι’ αυτόν τον λόγο τοποθετήθηκε φύλακας στον τότε πρίγκιπα Παύλο. Το 1929, μαζί με τον φίλο του Αδαμάντιο Καρόκη, άνοιξε το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στα Βαλκάνια, με την επωνυμία ΠΑΚ, από τα αρχικά τους (Παπαναστασίου Άγγελος, Αδαμάντιος Καρόκης). Ωστόσο η κατάληψη της Αθήνας από τους ναζί σήμανε και την κατάληψη του εργοστασίου των μπαταριών ΠΑΚ. Ο Α. Παπαναστασίου, που δεν ήθελε να συνεργαστεί με τους κατακτητές, αποχώρησε από τη διεύθυνσή του. Έκανε μάλιστα και σαμποτάζ: φρόντισε να είναι αλλοιωμένες οι μπαταρίες που τον ανάγκασαν να δώσει στους Γερμανούς για τα τανκ τους στη Μέση Ανατολή. Και όταν ο Γερμανός διοικητής τον κάλεσε στο γραφείο του για να τον επιπλήξει που όλα τα μηχανοκίνητα του γερμανικού στρατού είχαν ακινητοποιηθεί, ο Παπαναστασίου το απέδωσε στην κακή ποιότητα των μπαταριών. Και έτσι γλίτωσαν και οι εργάτες και ο ίδιος την εκτέλεση. Το νήμα της ζωής του όμως έμελλε να κοπεί απότομα όταν σκοτώθηκε πρόωρα το 1953 σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

(Πηγή: http://chronosmag.eu )

«26 λεπτά έχουν διασωθεί από το περίφημο φιλμ του Αγγελου Παπαναστασίου με τίτλο «Από την τραγωδία της σκλαβωμένης Ελλάδος 1941-44».
Πρόκειται για συγκλονιστικές, αταξινόμητες εικόνες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα με σημείο εκκίνησης την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων, τον Απρίλιο του 1941. Ο Παπαναστασίου παρακολουθεί την πομπή από το πεζοδρόμιο της λεωφόρου Αμαλίας…


…Ο ιστορικός και συγγραφέας Μενέλαος Χαραλαμπίδης μας αποκάλυψε στη διάρκεια της προβολής τον «τρόπο» του τολμηρού Αθηναίου επιχειρηματία: έκρυβε την κάμερά του σε ένα μικρό βαλιτσάκι με μια τρύπα στη μέση για τον φακό ή, όπως είχε αποκαλύψει η κόρη του, Λουκία Παπαναστασίου στη συνάδελφο Νόρα Ράλλη, «σε ένα τενεκεδάκι συσσιτίου από αυτά που είχαν οι Αθηναίοι και γύρναγαν τους δρόμους μήπως βρουν τίποτε πεταμένο, να το μαζέψουν να φάνε…». Ολα αυτά, με αυτονόητα τεράστιο ρίσκο για τη ζωή τη δική του αλλά και της οικογένειάς του» 
 (Πηγή Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου