«Ιατρικά είναι ένας κίνδυνος που δεν ξέρουμε το μέγεθός του» είπε καθηγήτρια επιδημιολογίας
Τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων εξέφρασε η Αθηνά Λινού στο Open TV. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υποστήριξε ότι ανέτρεξε στην διεθνή βιβλιογραφία και «δεν υπάρχει επιστημονική απόφαση με μελέτες δημοσιευμένες που να δείχνει αν τα παιδιά μεταδίδουν ή δεν μεταδίδουν τον ιό». Στη συνέχεια, τόνισε ότι πρέπει να επιλέξεις μεταξύ δύο πραγμάτων: «Την πλήρη ασφάλεια των σχολείων ή να επιλέξεις την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι μεγάλο το δίλημμα. Μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση».
Για το άνοιγμα των σχολείων υποστήριξε ότι «δεν είναι κίνηση υψηλού ρίσκου», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χρειάζονται κι άλλοι περιορισμοί».
Αυτό που φοβάμαι είναι ότι χωρίς επαρκή γνώση, θα τρέξουν όλα τα παιδιά στους παππούδες μόλις βγουν από τα σπίτια τους και δεν ξέρουμε αν θα κινδυνέψουν οι ηλικιωμένοι από τα παιδιά. Πρέπει να τηρηθεί η απόσταση και η προφύλαξη των ηλικιωμένων κι ευπαθών ομάδων. Οι γονείς να μην επαναπαυθούν. Η πολιτεία θα πρέπει ωστόσο, να παράσχει περισσότερα μέτρα για τα παιδιά. Περισσότερες βρύσες και μάσκες στα σχολεία».
Η κ. Λινού επισήμανε ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να πάει μπροστά η εκπαίδευση, εξηγώντας πως «το κόστος για την παροχή μασκών ισούται με το να αγοράσουμε για όλα τα παιδιά υπολογιστές. Η τηλεκπαίδευση είναι τεράστια ευκαιρία για πρόοδο. Είναι θέμα κοινωνικοοικονομικό να έχουν όλες οι οικογένειες την πρόσβαση τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά τους».
Κίνδυνος bullying στα σχολεία λόγω μάσκας
«Η προαιρετική χρήση της μάσκας, μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις bullying» είπε κι αναρωτήθηκε αν θα είναι δακτυλοδεικτούμενοι αυτοί που τους φορούν εντός αιθουσών ή αυτοί που δεν τις φορούν και ξεκαθάρισε «υποχρεωτική για όλους ή για κανέναν. Η ισορροπία κάθε τμήματος είναι περίεργη». «Τα υπόλοιπα κράτη ανοίγουν ξανά τα σχολεία τους ξεκινώντας από τις μικρότερες τάξεις. Κι αυτό γιατί, μελέτες που δεν έχουν δημοσιευτεί, δείχνουν ότι παιδιά μέχρι 10 ετών δεν μεταδίδουν τη νόσο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν για τους προηγούμενους ιούς του SARS κι όχι για τον Covid-19. Εκτιμώ τον κύριο Τσιόδρα, ήταν μαθητής μου, έχω παρακολουθήσει την πορεία του, δεν τον αμφισβητώ, αλλά στην επιστήμη, πρέπει να συζητάμε. Ιατρικά είναι ένας κίνδυνος, που δεν ξέρουμε το μέγεθός του», πρόσθεσε.
Τέλος, για τη χρήση της μάσκας είπε: «Έχει μπερδευτεί κι έχει κουραστεί ο κόσμος. Αν είχαμε μια ιδανική συνθήκη, δηλαδή να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι. Δεν θα υπάρχει συνωστισμός, αν όλα τα παιδιά πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους με σαπούνι όταν υπάρχουν δύο βρύσες στα προαύλια και δεν ξέρω πόσοι νιπτήρες στις τουαλέτες; Εκεί μπαίνει η μάσκα να προστατεύσει. Οι εκπαιδευτικοί θα φοράνε; Ο δάσκαλος θα φοράει μάσκα και τα παιδιά όχι; Καταλαβαίνουμε τι θα γίνει μέσα στην τάξη;».
Αναδημοσίευση από το https://www.alfavita.gr/ekpaideysi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου